Bondböna, skalad

 

Åkerböna, fababöna, bondböna är olika namn och varianter av samma böna. Bondbönan har varit älskad i Norden för sin ljuvligt, nötiga smak och för sitt närande innehåll. God att äta som den är men också mycket användbar i mängder av rätter.

 

Jordbruk Odlas ekologiskt i mellanlera. Breddgrad: 58° 13’.
Odlas av Jakob Andersson, Röstorp Gård, Bohuslän.
Beskrivning Vaniljgul böna med fast, krämig textur. Intensivt nötig doft som påminner om macadamia.
Tillagning Skölj bönorna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i bönorna och låt dem koka försiktigt i 25 minuter.
Användning Mycket användbar böna som är lika god i grytor som i röror och krämer. Utmärkt att mala till mjöl och använda till bröd och pannkakor.
Om Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1940-talet. Den här mindre, småfröiga bondbönan kallas ibland för åkerböna.

Näringsvärde per 100 g Energi: 282 kcal/1181 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 27,9 g, varav sockerarter 2,1 g. Fibrer: 30 g. Protein: 23,1 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

.

TorraLars Rodvaldr