Lupinböna

 

Lupinbönan, som är en sötlupin, kan vara det mest intressanta livsmedel som finns just nu. Bra för jorden och för oss som äter den. Lupinbönan har lika höga proteinvärden som sojan och trivs utmärkt här uppe i Norden. Bör dock inte förväxlas med den blomsterlupin som växer vilt i Sverige och är giftig.

 
 
 

Jordbruk Odlas ekologiskt i lätt och varm sandjord. Breddgrad: 56° 11’.
Odlas av Gustaf Aldén, Havgård, Klippan, Skåne.

Jordbruk Odlas ekologiskt i mullhaltig grusjord. 
Breddgrad 56° 10’. Odlas av: Familjen Bengtsson, Körslätts Gård, Kvidinge, Skåne.

Beskrivning Rund elfenbensvit matlupinböna som blir vackert smörgul vid kokning. Fast konsistens och fruktig smak med tydlig beska.
Tillagning Skölj bönorna noga och blötlägg i minst ett dygn. Koka upp rikligt med vatten och salt (3 %). Lägg i bönorna och låt dem koka försiktigt i 10–15 minuter.
Användning Tillför textur och karaktär till maträtter tack vare sin fruktighet och beska. Har ett mycket högt proteininnehåll och kan användas till sallader, röror och eleganta varmrätter. Kan malas till mjöl och är populära att rosta som snacks.
Om Lupinbönan har en lång historia som populär mat i medelhavsområdet och Sydamerika. Nu i modern tid ökar användning snabbt i Australien, Europa, Ryssland och Nordamerika. Matlupinbönan kan för svensk del vara en riktigt framtidsgröda och bland det smartaste vi kan äta tack vare dess höga protein- och näringsinnehåll.

De som är allergiska mot baljväxter eller jordnötter bör vara försiktig med lupin då de tillhör samma familj. Vid servering av lupin ska information lämnas att maten innehåller lupin.

Ingredienser Svenskodlade torra lupinbönor.

Näringsvärde per 100 g Energi: 371 kcal/1553 kJ. Fett: 10 g, varav mättat fett 1,2 g. Kolhydrater: 40 g. Protein: 36 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraLars Rodvaldr