Stäme Gråärt

Denna halländska landskapsärt har sitt ursprung från gården Stäme utanför Laholm där den nu åter slagit rot. Med sitt stora frö och milda angenäma smakprofil så är den särskilt användbar och har många användningsområden i köket. Med ökad popularitet börjar den nu spridas till många fler fält i Halland och Sverige.

 
 
 
 

Beskrivning En melerad gråärt med ljus kärna. Fast textur och nötig rik ärtsmak med förnimmelser av rostade solros- och pumpafrö.
Tillagning Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem sjuda ca 10–15 min.
Användning God i sallader, grytor och som del i färs eller biffar. Ger naturligt en matig och tydlig huvudposition i de rätter den ingår i. Historiskt har den använts till gröt och mjöl som blev till välling, bröd och pannkakor.
Om Varje svenskt landskap har numer sin egen ärta. Dessa utvalda sorter är väl anpassade till odlingsplatsens förutsättningar och bidrar både till matupplevelse och hållbar regional matproduktion. Stäme gråärt har, tillsammans med andra svenska gråärtor, en tusenårig odlingshistoria i Sverige. Runt om i landet har det odlats lokala sorter som var baskost och foder förr i tiden. Denna halländska landskapsärt har sitt ursprung från gården Stäme utanför Laholm, därav sitt namn.

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.

Näringsvärde per 100 g 336 kcal/1406 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 51 g, varav sockerarter 0 g. Fibrer: 26 g. Protein: 24,8 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.