Höstärt

 

Höstärten med sitt ursprung i Österrikes alpområden är en vackert färgad gråärt rik på smak. Den är på flera sätt intressant här på våra breddgrader då den är möjlig att höstså och under lång tid täcka marken och samverka med jorden.

 
Höstärt_Mockup_NR.jpg
 
 

Beskrivning Liten brunspräcklig ärta med ljust inkråm. Rik smak av ärter och nötter med inslag av jord och raps.
Tillagning Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 20 minuter.
Användning Passar ypperligt kokt i grytor, i en exklusiv ärtsoppa eller i en sallad. Den är också god i ärtmjölsrätter som plättar och bröd. Groddning av ärten ger en mustig grodd med stor ärtsmak.
Om Höstärt är en typ av gråärt som har sitt ursprung i Österrikes alplandskap. Den är unik med att den är en baljväxt som sås och utvecklar sitt rotsystem redan på hösten. Det innebär stora fördelar då växten täcker jorden och bygger mer långvariga rotsystem, vilket bland annat motverkar jorderosion. Dessutom ger en lång tillväxt fin smak och näring.

Höstärt_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 331 kcal/1383 kJ. Fett: 3 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 48,2 g, varav sockerarter 2,9 g. Fibrer: 15,1 g. Protein: 19,5 g. Salt: 0 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson