Quinoa Titicaca

 

Quinoa som på svenska även kallas mjölmålla är en ört som är släkt med spenat och rödbeta vilken växer vilt i Sydamerika, men som visat sig gå utmärkt att odla i Sverige. Helt fri från gluten, mycket näringsrik och användbar i mängder av rätter.

 
Quinoa_Titicaca_Mockup_NR.jpg
 
 

Beskrivning Små ljusa, runda frön. Nötig doft och mild, lite söt smak med en lätt beska i avslutningen.
Tillagning Skölj quinoan i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i quinoan och låt koka försiktigt i 15 minuter. För bästa resultat låt quinoan efterånga i kastrull med lock utan värme i upp till 10 minuter.
Användning Passar utmärkt till biffar och bollar och som tillbehör istället för ris eller pasta. Lämpar sig bra som grötgryn eller i vegetariska och veganska rätter.

QuinoaTiticaca_regel.jpg

Näringsvärde per 100 g Energi: 338 kcal/1413 kJ. Fett: 5,7 g, varav mättat fett 0,6 g. Kolhydrater: 55,8 g, varav sockerarter 2 g. Fibrer: 8 g. Protein: 11 g. Salt: 0,1 g.

Förvaring Torrt och svalt.

TorraTomas Erlandsson